Στείλες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Τι είναι τελικά η ευαισθησία;



Περπατάς στον δρόμο, βλέπεις προσπερνάς, πάς στη δουλειά σού, μιλάς, συνεργάζεσαι, πας στο σπίτι σου, ξεκουράζεσαι, περνάς καλά και πάλι τα ίδια. Μερικές πράξεις στην καθημερινή σου ζωή, πολλοί οι άνθρωποι μέσα σε αυτές. Αραγε μπορείς να καταλάβεις τι ο καθένας τους είναι;

Εχεις μπεί στον κόπο να αναλογιστείς για λίγο, όχι όσα σε απασχολούν αλλά ποιοί είναι εκείνοι η πολλοί, που σε περιτριγυρίζουν; Ίσως ναι, ίσως όχι. Ισως το έκανες και δεν βγήκε πουθενά, ίσως δεν είσαι αυτό που είναι εκείνοι. Ίσως είσαι κάτι πολύ διαφορετικό από εκείνους. Ίσως να μην είναι για σένα. Ίσως να μην είσαι για εκείνους.

Είμαστε για άλλους, είσαστε για άλλους και ζήσαμε εμείς καλά και εσείς καλύτερα. Όχι δεν ήρθε ακόμη το τέλος. Σου μιλάω αινιγματικά τόση ώρα ίσως γιατί πάλι φοβάμαι να σου πω ότι ανήκω στους πρώτους εκείνους που δεν ζητούν πολλά αλλά λίγα και καλά και αν τους τα δώσεις θα σε πνίξουν με αγκαλιές, φιλιά, άπειρη εκτίμηση και μία θέση στη ζεστή καρδιά τους. Είμαστε ευαίσθητοι, λέξη χιλιοειπωμένη, καθόλου αναλυμένη και αρκετά υποτιμημένη. Ευαισθησία τι είναι για εμάς;

Δεν τη χρησιμοποιούμε ως πρόσχημα για να μας κάνουν τα χατίρια ούτε ως απειλή γιατί "θα έχουμε μετά να λέμε". Ευαισθησία από εμένα που την εκπροσωπώ είναι όταν δίνεις χωρίς να ξέρεις ότι θα πάρεις αλλά προσδοκάς ότι εκείνος που θα λάβει το "θησαυρό" σου θα δεί τι θησαυρός είσαι και θα το εκτιμήσει. Δεν θέλουμε να τρέχετε από πίσω μας ούτε είμαστε ψώνια και ονειροπαρμένοι. Ονειρευόμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε πράξη ένα κόσμο που θα είναι λιγότερο επιφανειακός και θα νοιάζεται για τα αισθήματα του άλλου.

Πολλές φορές το παρακάνουμε γιατί θέλουμε "κανάκεμα" και μερικά λόγια υποστήριξης και ένα "εγώ είμαι εδώ για σένα"

Είμαστε επίσης για γερά νεύρα. Κάποιες φορές μπορεί να πληγωθούμε βαθιά και να πούμε πράγματα που δεν θα τα ξεστομιζαμε ποτέ. Αυτό μπορεί να πληγώσει αυτούς που αγαπάμε αλλά ίσως να έχουμε αντέξει πολλά μέχρι τότε. Δεν μας δικαιολογεί αυτό εν μέρει. Αν έχεις συνηθίσει να ζεις στην επιφάνεια, να πράττεις, να λες και να ζεις χωρίς να σε νοιάζει τι θα σκεφτεί ο άλλος, τότε η γνωριμία σου με ένα ευαίσθητο άτομο θα σε κάνει να νιώθεις ότι πνίγεσαι και πως πολύ γρήγορα πρέπει να τρέξεις μακριά.

Είναι και εκείνοι οι άνθρωποι που μας αποδέχονται όπως είμαστε, με  τα κολλήματα, με τις γκρίνιες μας, με τα "έτσι μας με τά αλλιώς μάς" βρε παιδί μου. Ποτέ τους δεν παραπονέθηκαν. Εκείνοι ξέρουν καλά ποιοί είμαστε και το εκτιμούν.

Δεν βάζω τον εαυτό μου ψηλά, ούτε είμαι η αλάνθαστη σωστή αλλά ξέρω πως όταν βρείς ένα τέτοιο πρόσωπο στη ζωή σου να ξέρεις ότι έχεις πολλά να ζήσεις και να μάθεις που ως τότε σου φαινόταν ανιαρά και ασήμαντα.

Δώσε μας μία ευκαιρία να σου δείξουμε ότι δεν είμαστε περίεργοι και απαιτητικοί. Είμαστε κάτι παραπάνω από αυτό που πιστεύεις και μη μας ζητήσεις ποτέ να αλλάξουμε, είναι κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις της ψυχής μας.

Δεσποινα Μπαρακου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου