Στείλες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η κρίση μέσα απ τα μάτια των γυναικών

Ολο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες περιγράφουν τη γυναικοκτονία ως ένα «νέο» εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό φαινόμενο που αφορά τις πιο ακραίες εκδηλώσεις σεξιστικής βίας από μέρους των ανδρών σε βάρος των γυναικών, οι οποίες δολοφονήθηκαν επειδή παραβίασαν τον δήθεν προκαθορισμένο –βιολογικά και κοινωνικά– ρόλο τους ως... γυναίκες.

Οι γυναίκες είναι δύο φορές θύματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων: όχι μόνο στερούνται τη δυνατότητα της εργασίας, αλλά υφίστανται και την ψυχολογική καταπιεση.

Καθημερινά διαβάζουμε στον Τύπο για τα πιο αποκρουστικά εγκλήματα: βιασμούς γυναικών, κακοποίηση παιδιών στο σχολείο από συμμαθητές τους, δολοφονίες «έκφυλων» ομοφυλοφίλων και «άπιστων» συζύγων, τυφλές και αναίτιες πράξεις καταστολής από τα όργανα της τάξης, τρομοκρατικές ενέργειες με εκατοντάδες αθώα θύματα.

Το να αποδίδουμε τέτοιες εγκληματικές πράξεις στην παρακμή των παραδοσιακών ηθικών αξιών ή στην απαξίωση του θεσμού της οικογένειας αποτελεί μια πολύ εύκολη, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα διαφωτιστική αντίδραση, η οποία το μόνο που πετυχαίνει είναι ίσως να μας καθησυχάζει ψυχολογικά: η βίαιη συμπεριφορά αφορά πάντα τους άλλους και ποτέ εμάς τους ίδιους.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Και η διερεύνηση νέων και συχνά επαναλαμβανόμενων φαινομένων, όπως είναι οι γυναικοκτονίες (κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για επιδημία), μας αποκαλύπτει ότι τα πιο ακραία φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποτελούν τυχαίες εκδηλώσεις ατομικής παθολογίας αλλά, αντίθετα, τροφοδοτούνται από τις πολιτισμικές ιδεοληψίες και ενισχύονται από τις κοινωνικές παθογένειες.

Δέσποινα Βαγια

Μη με σπρώχνεις σε άλλα χέρια μάτια μου!! Πως να γίνουν τα ξένα χέρια δικά  σου χέρια !
Μη με διώχνεις σε άδειες αγκαλιες ματιά μου..
πως να χαρίσω τον παράδεισο μου για σένα σε κρύες αγκαλιες!!
Πως να γίνει το πολύ μου λίγο...πως?
Μην μ διώχνεις..
Φευγω

Μόνη Λύκαινα 

Εκει στο τέλος

Εκεί στο τέλος 



Εχω έρθει εκεί..
Εκεί που σε ειδα πρώτη φορα.
Είναι ανοιχτή πληγή..
Ματώνω μεσα μου κρυφα.
Φωνές ακούγονται...
Λες και μάχονται θεοί.
Τερατα δαμάζονται..
Το μέσα μου θέλει να τραφεί.
Δεν το βλέπεις όταν θες..
Δρόμος ευθύς μα σκοτεινός.
Ενας ορίζοντας που καις..
Όσο τον καις μένει βουβός.. 

Αυτά που θελω να σου πω
Τα σκέφτομαι τα θαβω.
Φοβάμαι να εκτεθώ 
Αξίζει να το κάνω;..
Είναι μαύρος ουρανός 
Κύκλος που δεν κλείνει. 
Ειναι αερας σιωπηλός 
Χιόνι που δε σβήνει.

Όσο τον καις μένει βουβός.. 
Ο ορίζοντας που άναψες. 
Δρόμος ευθύς...σκοτεινός.. 

Τον βρίσκεις όταν χάνεσαι..

Βάσω Πατρωνη