Στείλες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το Φαινόμενο του Καπνίσματος Αιτίες , επιρροές και κίνητρα που οδηγούν τους Νέους στο κάπνισμα!

Το Φαινόμενο του Καπνίσματος Αιτίες , επιρροές και κίνητρα που οδηγούν τους Νέους στο κάπνισμα!



Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των εφήβων καπνιστών . Πλέον το να δεί κανείς σε μια παρέα νέων άτομα να καπνίζουν δεν είναι κάτι περίεργο. Πολλοί μαθητές λυκείων και γυμνασίων συγκεντρώνονται στα διαλείμματα πίσω από τα σχολικά κτίρια προκειμένου να αφεθούν στον υποτιθέμενο κόσμο της ευχαρίστησης που τους προσφέρει το τσιγάρο.

Που οφείλεται όμως αυτή η στροφή των νέων προς το κάπνισμα?

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είμαι βέβαιη ότι η πλειοψηφία όσων διαβάσουν το άρθρο , έστω και χωρίς να δώσετε βάρος σ αυτό , έχετε δει ηθοποιούς σε διαφημίσεις να κρατούν – καπνίζουν τσιγάρα. Θυμηθείτε και λίγο τις διαφημήσεις των μεγάλων εταιρειών που πωλούν τσιγάρα…

Σίγουρα θυμάστε την γοητεία ή το κύρος που εξέπεμπαν οι άνθρωποι αυτών των διαφημίσεων . Ο συνδιασμός των παραπάνω περνάει ένα απλό μήνυμα : O καπνιστής είναι διαφορετικός , πιο  θελκτικός και ενδιαφέρων από τον  μη καπνιστή.

Στην πραγματικότητα , φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει , ούτε έχει κάποια βάση, αποτελεί μόναχα ένα τέχνασμα για την προώθηση του προϊόντος . Ευτυχώς πλέον οι διαφημίσεις αυτές σταμάτησαν .
Οι νέοι όμως , δεν επηρεάζονται μόνο από αυτό τον παράγοντα , των ταινιών και των διαφημίσεων . Τα ερεθίσματα γύρω τους που τους ωθούν στο να έλκονται από το τσιγάρο, είναι πολλά περισσότερα και σίγουρα πιο κοντινά και άμεσα προς αυτούς.

Τα βασικά πρότυπα των παιδιών, δεν είναι άλλα από τους γονείς τους, έτσι ένας νέος που μεγαλώνει , βλέποντας τους γονείς του να καπνίζουν , έχει αυξημένες πιθανότητες συγκριτικά , να αρχίσει και ο ίδιος το τσιγάρο. Αυτό οφείλεται στο ότι ερμηνεύει ασυνείδητα , ότι αφού το κάνουν τα πρότυπα του είναι και σωστό , άρα θα έχει κέρδος από αυτό και πρέπει να το μιμηθούν. 
Για την ελλάττωση των πιθανοτήτων , να οδηγούνται οι νέοι σε τέτοια εσφαλμένα συμπεράσματα, καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν να καπνίζουν όταν τους βλέπουν τα παιδιά τους καθώς και να τους εξηγήσουν επακριβώς τα θετικά του να μην καπνίζουν αλλα και τις συνέπειες του να καπνίζουν.

Τέλος υπάρχει όμως και η κατηγορία των εφήβων, που αρχίζουν το κάπνισμα από καθαρά δική τους επιλογή είτε διότι τους ικανοποιεί-αρέσει , είτε θέλουν να κερδίσουν την προσοχή , την αποδοχή ή το  θαυμασμό των συνομηλίκων τους , νομίζοντας το τσιγάρο είναι ένα μέσο για να ξεχωρίσουν.

Κάπως έτσι το τσιγάρο και ο καπνός δημιουργεί με αύξουσα τάσση όλο και περισσότερα , όλο και σοβαρότερα προβλήματα στους καπνιστές που είχαν από νεαρή ηλικία ξεκινήσει συστηματικά το κάπνισμα.  

Όμως να θυμάστε , ξεχωρίζει εκείνος που αντιστέκεται , που είναι αυτόβουλος , ανεπηρέαστος , και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό το δικό τους ούτε των γύρω του, ξεχωρίζει ο μη καπνιστής.


Επιμέλεια

Άννα Κωνσταντινίδου